Kalendarz Wydarzenia
P pon.
W wt.
Ś śr.
C czw.
P pt.
S sob.
N niedz.
0 wydarzenia,
0 wydarzenia,
0 wydarzenia,
1 wydarzenie,
Food & Health Workshops
Warsztaty o substancjach dodatkowych w żywności. 2.11 - żywność dla dorosłych 3.11 - żywność dla dzieci Podczas Warsztatów o jedzeniu dla dzieci pokażę Ci, że serwowanie posiłków dzieciom nie jest wcale trudne, jeśli znasz kilka podstawowych trików. Pogadamy o składach gotowych produktów typu kaszki, słoiczki, chrupki, ciastka oraz lizaki, żelki itp. W trakcie Warsztatów o substancjach dodatkowych pokażę Ci, … Czytaj dalej Food & Health Workshops
1 wydarzenie,
1 wydarzenie,
Warsztaty: ekstrakcja ziół alkoholami
SOBOTA: Wykonamy samodzielnie różne preparaty na zimno i gorąco. Zaprezentuję również aparaturę do przygotowania różnych destylatów w warunkach domowych (destylacja wody, destylacja ziół parą wodną – czyli hydrolat, destylacja wina czyli wydestylowanie alkoholu, itd.). 1. Destylacja – proces destylacji. Opowiem o poszczególnych częściach tego sprzętu i do czego służą, a końcowy efekt procesu zostanie użyty … Czytaj dalej Warsztaty: ekstrakcja ziół alkoholami
2 wydarzenia,
Ukraińskie czebureki – warsztaty kulinarne
Ukraińskie czebureki – warsztaty kulinarne
Zapraszamy na rodzinne warsztaty kulinarne! W menu: KUCHNIA UKRAIŃSKA NIEDZIELA | godz. 12:00 | 5 listopada Praska Światoteka, wejście róg Szwedzkiej i Stalowej WSTĘP WOLNY | Zapisy: swiatoteka@serduszko.org.pl Warsztaty odbywają się w ramach projektu TU PRAGA WAW PL
0 wydarzenia,
0 wydarzenia,
0 wydarzenia,
0 wydarzenia,
2 wydarzenia,
Szefowie kuchni wśród nas – festiwal smaków
Zapraszamy Państwa na weekend pełen kulinarnych doznań. Pięciu renomowanych szefów kuchni przygotuje dla Państwa na żywo autorskie potrawy! Spędź z Nami ten weekend i daj się ponieść kulinarnej podróży przez festiwal smaków! Czekamy na Ciebie w Hotelu AMAX!
Warsztat kiszenia i fermentacji. II edycja
Warsztat kiszenia i fermentacji. II edycja
Fermentacja i kiszenie. Zapraszamy na warsztaty na których ukisimy buraki, nastawimy żurek i zrobimy jeszcze kilka nieoczywistych kiszonek. Warsztat prowadzi: Karolina Kudłacik z Pracowni Jajko. Wstęp: 35 zł Obowiązują zapisy.
1 wydarzenie,
2 wydarzenia,
Prymitywne techniki kulinarne: dół ziemny
Prymitywne techniki kulinarne: dół ziemny
Serdecznie zapraszamy na niedzielne warsztaty z prymitywnych technik gotowania. Tym razem będziemy gotowac/piec w dole ziemnym. W menu dzikie i uprawne warzywa korzeniowe, drób i owoce. Zapewniamy wszystkie materiały. Większść surowców zdobędziemy w lesie.
0 wydarzenia,
1 wydarzenie,
Open Eyes to Fair Trade
W listopadzie w Krakowie odbędzie się wyjątkowe wydarzenie o charakterze filmowo-społecznym: Festiwal Folmowy "Open Eyes To Fair Trade". Podczas dwóch dni festiwalu będzie można obejrzeć krótkometrażowe filmy dokumentalne i krótkie spoty, wziąć udział w warsztatach oraz spotkaniach z ekspertami, będzie można również skosztować produktów Fairtrade. Głównym celem Festiwalu jest popularyzacja idei Sprawiedliwego Handlu i ekonomii … Czytaj dalej Open Eyes to Fair Trade
1 wydarzenie,
0 wydarzenia,
0 wydarzenia,
3 wydarzenia,
Fair Trade Film Festival we Wrocławiu
W listopadzie we Wrocławiu odbędzie się wyjątkowe wydarzenie o charakterze filmowo-społecznym: Fair Trade Film Festival. Podczas dwóch dni festiwalu będzie można obejrzeć krótkometrażowe filmy dokumentalne i krótkie spoty, wziąć udział w warsztatach oraz spotkaniach z ekspertami, będzie można również skosztować produktów Fairtrade. Głównym celem Festiwalu jest popularyzacja idei Sprawiedliwego Handlu i ekonomii społecznej poprzez krótkie … Czytaj dalej Fair Trade Film Festival we Wrocławiu
Fair Trade Film Festival Warszawa
W listopadzie w Warszawie odbędzie się wyjątkowe wydarzenie o charakterze filmowo-społecznym: Fair Trade Film Festival. Podczas dwóch dni festiwalu będzie można obejrzeć krótkometrażowe filmy dokumentalne i krótkie spoty, wziąć udział w warsztatach oraz spotkaniach z ekspertami, będzie można również skosztować produktów Fairtrade. Głównym celem Festiwalu jest popularyzacja idei Sprawiedliwego Handlu i ekonomii społecznej poprzez krótkie … Czytaj dalej Fair Trade Film Festival Warszawa
Festiwal Pierogów Świata vol.2
Festiwal Pierogów Świata vol.2
Pierogi są znane i lubiane w każdym zakątku Ziemi – także nad Wisłą! Właściwe każdy ma na nie swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone … Czytaj dalej Festiwal Pierogów Świata vol.2
4 wydarzenia,
Etnofermenty
Etnofermenty
Listopad ogłaszamy miesiącem fermentów! Zaczynamy od etnicznych fermentacji. Będzie ostro, słono i słodko. Rozpłyniemy się w meksykańskiej salsie i nauczymy Was, jak sfermentować najlepszy hummus. Nauczymy, jak uwarzyć świetne tepache i co z nim dalej począć. Ukisimy kilka afrykańskich sosów. Usmażymy placki z fermentowanej mąki. Nastawimy ocet, którym raczyli się starożytni w dalekich krajach. I … Czytaj dalej Etnofermenty
Oleje tłoczone na zimno, octy domowej roboty
Oleje tłoczone na zimno, octy domowej roboty
Oleje tłoczone na zimno, octy domowej roboty oraz ich właściwości terapeutyczne- wykład połączony z pokazem i degustacją. Zapraszamy sedecznie na wykład, który poprowadzi Justyna Pargieła z DziczeJemy- Ziołoznawca, pasjonatka dzikiej kuchni i ziół. Od ponad dwudziestu lat jest wegetarianką, prowadzi własny sklep ze zdrową żywnością. Na wykładzie zostanie poruszony temat oleju z czarnuszki, oleju lnianego … Czytaj dalej Oleje tłoczone na zimno, octy domowej roboty
0 wydarzenia,
1 wydarzenie,
Prawdziwa cena banana. Co musisz wiedzieć, zanim go kupisz?
Prawdziwa cena banana. Co musisz wiedzieć, zanim go kupisz?
Prawdziwa cena banana. Co musisz wiedzieć, zanim po niego sięgniesz? Zapraszam na prezentację połączoną z dyskusją i degustacją etycznych bananów oraz kawy i herbaty ze Sprawiedliwego Handlu. (UWAGA, na wydarzenie będą zapisy, szczegóły wkrótce!) Dowiecie się m.in.: - Skąd pochodzą banany, które kupujemy w Polsce? - Banan konwencjonalny, banan organiczny, banan fair trade - czym … Czytaj dalej Prawdziwa cena banana. Co musisz wiedzieć, zanim go kupisz?
1 wydarzenie,
Piwne potyczki w Kraftodajni! Nudna Belgia? Nie do końca!
Piwne potyczki w Kraftodajni! Nudna Belgia? Nie do końca!
Jest Nam niezmiernie miło zaprosić piwowarów domowych z Bydgoszczy i nie tylko do udziału w pierwszej potyczce piwnej! Potyczki piwne to nasza inicjatywa służąca integracji środowiska piwowarów domowych, pobudzenia ich kreatywności i chęci do eksperymentów, zapoznania konsumentów z bogatym światem piwa. Mamy nadzieję, że te spotkania będą początkiem wielu znajomości, a może i przygody z … Czytaj dalej Piwne potyczki w Kraftodajni! Nudna Belgia? Nie do końca!
1 wydarzenie,
Joga Jabłka Masaż vol.4
WARSZTATY KULINARNE + JOGA + MASAŻ w Kwaśnym Jabłku. TYSIĄC SMAKÓW JABŁKA - to warsztaty na których poznamy niezliczone możliwości kulinarne jabłek, będziemy wyrabiać chleb, piec ciasta, robić smalec, pasztet, sosy i zupy. Każdy dzień zaczniemy od świeżych soków i skończymy na słodkim deserze. Dopieścimy zmysły, a przy współpracy z Eli i Iwoną również ciała. … Czytaj dalej Joga Jabłka Masaż vol.4
1 wydarzenie,
3 wydarzenia,
Kiszonki, octy i oleje – warsztaty Dziczejemy
Kiszonki, octy i oleje – warsztaty Dziczejemy
Kiszonki, octy i oleje to warsztaty praktyczne , podczas których posmakujemy, opowiemy i wytworzymy żywność, która spełnia najwyższe wymagania zdrowego i świeżego pożywienia. Podczas pierwszego bloku zajmiemy się kiszonkami - jedną z najbardziej tradycyjnych metod konserwacji żywności, obok suszenia i solenia. - Dlaczego warto kisić buraki ? - Co nam daje kiszona marchewka ? - … Czytaj dalej Kiszonki, octy i oleje – warsztaty Dziczejemy
Targi Zero Waste
Targi Zero Waste
Chcielibyście uprościć swoje życie i ograniczyć ilość generowanych odpadów do minimum, a może macie swoje sprawdzone metody, by wdrażać idee bezodpadowe? Targi Zero Waste to doskonała okazja, by poszerzyć swoją wiedzę w tym temacie, wymieniać doświadczeniami, zaopatrzyć się w domowy kompostownik i inne bezodpadowe niezbędniki. W ramach targów, poza stoiskami, odbywać się będą wykłady, dyskusje, … Czytaj dalej Targi Zero Waste
2 wydarzenia,
Bitwy Piwowarów Carpe Kraft – Grupa D – Smoked Stout
grupa Mrocznych Słodowników - 26 listopada - smoked stout - w jesiennej aurze, świętujemy nad palonym, dymionym stoutem, niech kominy zadymią Carpe! :D