Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Miód na serce – Festiwal Nowe Epifanie / Gorzkie Żale

1 marca 2017 :19:30 - 22:00

PLN

Wydarzenie artystyczno-kulinarne połączone z prezentacją różnych aspektów życia i pracy pszczół.

Uczestnicy spotkania będą mieli okazję poznać konteksty kulturowe i inspiracje artystyczne związane z ulem i miodem, obcować z różnymi obszarami związanymi z aktywnością pszczół i ich związkami z kulturą i duchowością człowieka, także w kulturze żydowskiej.

Ważne będzie połączenie we wspólnocie podczas spotkania wokół stołu. Na stole pojawią się miodowe przysmaki – tradycyjnie w kulturze Żydów polskich potrawy i pokarmy związane z miodem.

Rozpoczynanie wielkopostnego festiwalu złocistym i pachnącym miodem przypomina nam, że chodzi przecież o taką sztukę postu, która uzdrawia serce, w każdym tego słowa znaczeniu. Słodycz zdrowa i pięknie podana, tradycyjna i polska, to również pochwała „pracowitej pszczoły”, o której – jak już Wielki Post się skończy – wspomina także Exultet, czyli pierwszy hymn wielkanocny w liturgii Triduum Paschalnego. W roju najważniejsza jest, jak wiadomo – Pszczoła Matka, to wokół niej kręci się pracowite i fascynujące, ukryte przed światem życie ula. A więc, już słodka inauguracja kryje w sobie motyw wiodący tegorocznej edycji Festiwalu, którym jest właśnie Matka.

Bilety na “MIÓD NA SERCE” ➡️ http://bilety.polin.pl/nienumerowane.html?id=56195

Koordynatorem programu kulinarnego Festiwalu Nowe Epifanie / Gorzkie Żale 2017 jest Monika Kucia.

Szczegóły

Data:
1 marca 2017
Godzina:
19:30 - 22:00
Koszt:
PLN
Kategorie Wydarzenie:
,
Wydarzenie Tagi:
,
Witryna internetowa:
https://www.facebook.com/events/251833028572278/

Miejsce wydarzenia

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
ul. Foksal 11, 00-372 Śródmieście (Warszawa)
Warszawa,
+ Google Map

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zwolnij. Poznawaj. Smakuj.