Archiwa tagu: Kraków

Fair Trade Film Festival

Od Mauritiusa przez Polskę po Ekwador – Fair Trade Film Festival zabierze widzów w podróż dookoła świata. Motywem przewodnim festiwalu są alternatywne modele gospodarcze, jak Sprawiedliwy Handel czy ekonomia społeczna i solidarna.

Co, gdzie, kiedy?

Pokazy w ramach Fair Trade Film Festival odbędą się w listopadzie w trzech miastach Polski. Materiał został podzielony na dwa bloki: Fairtrade jest ważny i W kierunku Sprawiedliwego Handlu. W ramach pierwszego z nich prezentowane będą materiały ukazujące wpływ Fairtrade na sytuację drobnych rolników, pracowników najemnych i rzemieślników z krajów globalnego Południa. Celem drugiego bloku jest ukazanie Sprawiedliwego Handlu w szerszym kontekście ekonomii społecznej i solidarnej, ruchów na rzecz świadomej konsumpcji i zrównoważonego rozwoju.

Kraków

Data i miejsce: 14 – 15 listopada, Forum Przestrzenie, ul. Marii Konopnickiej 28
Festiwal filmowy jest częścią Open Eyes Festival, który jest wydarzeniem towarzyszącym Open Eyes Economy Summit 2017.

Warszawa

Data i miejsce: 18 – 19 listopada, Kinoteka, Pałac Kultury i Nauki

Programpełny program warszawskiego festiwalu

Wrocław

Data i miejsce:18 – 19 listopada, Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a

Programpełny program wrocławskiego festiwalu

 

JEdynie – produkcja i sprzedaż warzyw

Ponad 80 gatunków dyni. Dla smakoszy, koneserów i poszukujących nowych smaków. Egzotyczne, poszukiwane i niedostępne odmiany wyhodowane zaledwie 20 km od Krakowa!

JEdynie to miejsce pod Krakowem, na niewielkiej farmie. “Specjalizujemy się w uprawie dyni jadalnych jak i ozdobnych. Obecnie posiadamy w ofercie ponad 50 gatunków. Ponad to zajmujemy się uprawą innych warzyw:
-kapusty pekińskiej, włoskiej, białej, czerwonej
-papryki słodkiej:czerwonej, żółtej, fioletowej, pomarańczowej
-papryki ostrej: habanero czerwone, chocolate i białej; jalapenos, pepperoni, chilli pomarańczowej i czerwonej

Wyhodowane z troską i starannością od dawna zachwycają smakiem i pozyskują z roku na rok coraz więcej zwolenników. Swoją wiedzę i doświadczenie stale poszerzamy i uzupełniamy o kolejne gatunki i odmiany.
Stosujemy metodę zielonego nawozu i zmiany stanowiska, tak by gleba się zregenerowała i nie wyjałowiała długoletnią uprawą. Nie używamy nawozów sztucznych na plantacjach dyń i dlatego bez obawy polecam jedzenie pewnych gatunków ze skórką. Doświadczenie w uprawach przejawia się u nas w tym, że mamy wyselekcjonowane gatunki z oryginalnych nasion, które z powodzeniem radzą sobie w Polskich warunkach bez konieczności “dokarmiania” chemią.”

Kontakt: https://www.facebook.com/JEdynie/

/Źródło: http://lokalnazywnosc.pl/jedynie-produkcja-i-sprzedaz-warzyw/

/fot. Michał Łepecki Usługi Fotograficzne/