Archiwa tagu: łódzkie

I Regionalny Zlot Zielarski Centrum

Zapraszamy wszystkich pasjonatów roślin na I Zlot Zielarski w centrum Polski. A dokładniej w Makowie k. Skierniewic, pomiędzy dwiema dużymi aglomeracjami: Łodzią i Warszawą.
Można do nas dojechać pociągiem (PKP Maków), autobusem (PKS Maków), samochodem (mamy ogromny parking polno-leśny) albo rowerem.
Szczegóły będą się pojawiać sukcesywnie, więc zachęcamy do śledzenia wydarzenia.
ZAPISY
1. dla uczestników odbywać się będą poprzez formularz, który otrzymają, pisząc na adres: podkomorzyna@gmail.com
2. dla wystawców odbywać się będą poprzez formularz, który otrzymaja, pisząc na adres: kano410@gmail.com
3. dla prelegentów odbywać się będą poprzez formularz, który otrzymają, pisząc na adres: kano410@gmail.com
4. dla wolontariuszy odbywać się będą poprzez formularz, który otrzymaja, pisząc na adres: kano410@gmail.com

Zielarskie centrum pozdrawia!

Cykl roczny: Warsztaty z dzikich roślin jadalnych

Zapraszamy na cykl roczny kulinarno – ziołowy, gdzie nauczymy się rozpoznawać rośliny w naturalnym środowisku. Spotkania będą odbywać się w cyklu rocznym: wiosną, latem, jesienią i zimą tak, aby każdy z Was miał możliwość poznać sezonowe dobra Matki Natury. Każde spotkanie będzie kosztować 90 zł od osoby i trwać będzie jeden dzień.
Zarys Programu (będzie się wydłużać wraz z dniem)

10.00 Powitanie gości – wprowadzenie, prezentacja programu.
10.30 – 11.15 Jak, gdzie i kiedy zbierać rośliny żeby były najsmaczniejsze i najzdrowsze.
11.30 – 13.00 Spacer botaniczny – rozpoznawanie ziół, zbieranie ziół na obiad.
13.15 -16.00 Wspólne gotowanie obiadu z zebranych roślin: 3 dania i deser.
16.00 – 17.00 Uczta.
17.15 – 18.00 Podsumowanie i wnioski.
Gwarantujemy niezbędne materiały.

WARUNKIEM UDZIAŁU W WARSZTATACH JEST WPŁACENIE ZALICZKI. ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA.

Kuchnia w razie wojny

PROGRAM:
1. Przywitanie uczestników. Rozdanie broszur. Wykład/ wprowadzenie o tym jak zachowuje się organizm w warunkach zagrożenia, w stresie. Jak sobie pomóc w takich warunkach dzikimi roślinami. Będzie o fizycznych i psychicznych aspektach.
2. Warsztaty:
a) Dzikie rośliny jadalne:
 Rozpoznawanie i pozyskiwanie- prezentacja zimowych roślin np.: kory drzew, zimolubne rośliny np: gwiazdnica, kurdybanek.
 zastosowanie lecznicze;
b) Kuchnia w warunkach ekstremalnych:
 pieczywo z popiołem z pieca glinianego, ogniska;
 dzikie herbaty np.wywar z gałązek brzozy;
 dzikie zupy z zapasów np; z suszonych dzikich roślin (marchew, wiesiołek)
3. Zakończenie.

Wojna, zamieszki, akt terrorystyczny… zagrożenie życia. To wszystko powoduje, że rośnie w nas adrenalina, stres, strach i wiele, wiele innych emocji. One mają wpływ na nasz apetyt.

 

zapisy: podkomorzyna@gmail.com