Archiwa tagu: małopolskie

Najedzeni Fest!

Pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! w 2017 roku odbędzie się 26 lutego, czyli w ostatki. Dawniej, najweselej i najhuczniej obchodzono ostatni tydzień karnawału, od tłustego czwartku, po ostatni kusy wtorek. Czas ten upływał głównie na jedzeniu i piciu. Należało się wtedy wytańczyć, wybawić i najeść do syta dobrych rzeczy przed okresem długiej wstrzemięźliwości. We wszystkich domach gotowano mnóstwo obficie kraszonego tłuszczem jedzenia, kaszy i kapusty ze skwarkami, stawiano na stołach słoninę, mięso i różne kiełbasy. Nie brakowało smażonych na tłuszczu słodkich racuchów, blinów, pampuchów, pączków i chrustów.

Nie inaczej będzie 26 lutego, nasi Wspaniale Gotujący przygotują karnawałowe słodkości, tłuściutkie na wszelkie możliwe sposoby dania kuchni z całego świata, a winiarze wystrzelą nie jeden korek od szampana. Przyjdźcie do nas ukoić tupot białych mew po szaleństwach sobotniej, ostatkowej nocy!

Warsztaty Serowarskie i Chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej

Dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów.
W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia Sera Korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziesz warzył własne sery. Pierwszy będzie tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase. Od Ciebie będzie zależało czy zrobisz go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem Goudy. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie i zbierzemy śmietanę z której następnego dnia zrobimy masło.
Drugiego dnia zrobimy prawdziwe Cameberty i sery typu Oscypek. Upieczemy też nasze chleby na zakwasie i zrobimy masło.
Zrobione sery będzie można zabrać ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub dalszego dojrzewania.