Archiwa tagu: małopolskie

Oleje tłoczone na zimno, octy domowej roboty

Oleje tłoczone na zimno, octy domowej roboty oraz ich właściwości terapeutyczne- wykład połączony z pokazem i degustacją.

Zapraszamy sedecznie na wykład, który poprowadzi Justyna Pargieła z DziczeJemy- Ziołoznawca, pasjonatka dzikiej kuchni i ziół. Od ponad dwudziestu lat jest wegetarianką, prowadzi własny sklep ze zdrową żywnością.
Na wykładzie zostanie poruszony temat oleju z czarnuszki, oleju lnianego czy oleju z maku. Będa to oleje nieoczyszczone, niefiltrowane. Oprócz tego dowiemy się jak zrobić m.in. ocet jabłkowy, ocet z kurdybanka i jakie posiadają właściwości.

Wstęp na wykład jest bezpłatny (nie obowiązują zapisy). Zapraszamy wszystkich zainteresowanych.

Miejsce: Laboratorium Aktywności Społecznej w Niepołomicach, ulica Bocheńska 26 (podziemie Biblioteki, wejście z boku budynku, schodami w dół)

Open Eyes to Fair Trade

W listopadzie w Krakowie odbędzie się wyjątkowe wydarzenie o charakterze filmowo-społecznym: Festiwal Folmowy “Open Eyes To Fair Trade”. Podczas dwóch dni festiwalu będzie można obejrzeć krótkometrażowe filmy dokumentalne i krótkie spoty, wziąć udział w warsztatach oraz spotkaniach z ekspertami, będzie można również skosztować produktów Fairtrade.
Głównym celem Festiwalu jest popularyzacja idei Sprawiedliwego Handlu i ekonomii społecznej poprzez krótkie i średnie filmy dokumentalne i przedstawienie, czym jest Fairtrade w praktyce. Na wszystkie pokazy wstęp wolny!

Festiwal filmowy jest cześcią Open Eyes Festival, który jest wydarzeniem towarzyszącym Open Eyes Economy Summit 2017. Jest to także częścią projektu „Social & Solidarity Economy as Development Approach for Sustainability in EYD 2015 and beyond”. W ramach projektu analogiczny Fair Trade Film Festival odbędzie się 18-19.11.2017 również w Warszawie (Kinoteka) i i we Wrocławiu (Kino Nowe Horyzonty).

Najedzeni Fest!

Pierwsza edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! w 2017 roku odbędzie się 26 lutego, czyli w ostatki. Dawniej, najweselej i najhuczniej obchodzono ostatni tydzień karnawału, od tłustego czwartku, po ostatni kusy wtorek. Czas ten upływał głównie na jedzeniu i piciu. Należało się wtedy wytańczyć, wybawić i najeść do syta dobrych rzeczy przed okresem długiej wstrzemięźliwości. We wszystkich domach gotowano mnóstwo obficie kraszonego tłuszczem jedzenia, kaszy i kapusty ze skwarkami, stawiano na stołach słoninę, mięso i różne kiełbasy. Nie brakowało smażonych na tłuszczu słodkich racuchów, blinów, pampuchów, pączków i chrustów.

Nie inaczej będzie 26 lutego, nasi Wspaniale Gotujący przygotują karnawałowe słodkości, tłuściutkie na wszelkie możliwe sposoby dania kuchni z całego świata, a winiarze wystrzelą nie jeden korek od szampana. Przyjdźcie do nas ukoić tupot białych mew po szaleństwach sobotniej, ostatkowej nocy!