Archiwa tagu: małopolskie

JEdynie – produkcja i sprzedaż warzyw

Ponad 80 gatunków dyni. Dla smakoszy, koneserów i poszukujących nowych smaków. Egzotyczne, poszukiwane i niedostępne odmiany wyhodowane zaledwie 20 km od Krakowa!

JEdynie to miejsce pod Krakowem, na niewielkiej farmie. “Specjalizujemy się w uprawie dyni jadalnych jak i ozdobnych. Obecnie posiadamy w ofercie ponad 50 gatunków. Ponad to zajmujemy się uprawą innych warzyw:
-kapusty pekińskiej, włoskiej, białej, czerwonej
-papryki słodkiej:czerwonej, żółtej, fioletowej, pomarańczowej
-papryki ostrej: habanero czerwone, chocolate i białej; jalapenos, pepperoni, chilli pomarańczowej i czerwonej

Wyhodowane z troską i starannością od dawna zachwycają smakiem i pozyskują z roku na rok coraz więcej zwolenników. Swoją wiedzę i doświadczenie stale poszerzamy i uzupełniamy o kolejne gatunki i odmiany.
Stosujemy metodę zielonego nawozu i zmiany stanowiska, tak by gleba się zregenerowała i nie wyjałowiała długoletnią uprawą. Nie używamy nawozów sztucznych na plantacjach dyń i dlatego bez obawy polecam jedzenie pewnych gatunków ze skórką. Doświadczenie w uprawach przejawia się u nas w tym, że mamy wyselekcjonowane gatunki z oryginalnych nasion, które z powodzeniem radzą sobie w Polskich warunkach bez konieczności “dokarmiania” chemią.”

Kontakt: https://www.facebook.com/JEdynie/

/Źródło: http://lokalnazywnosc.pl/jedynie-produkcja-i-sprzedaz-warzyw/

/fot. Michał Łepecki Usługi Fotograficzne/

Dzika Uczta

DZIKA UCZTA – Chwasty i Wino czyli warsztaty bardzo degustacyjne.

Czy można wyczarować coś smakowitego z badyla rosnącego pod płotem?
Co kryje łąka za domem? I czy wszędobylskie chwasty, których za wszelką cenę chcemy się pozbyć, mogą być pożyteczne, ba nawet pożądane?

Podkarpackiepole Podkarpackie Pole i Galicia Wine, w zielsku i winie zaplątani, zapraszają na dzikie wydarzenie, podczas którego przybliżą tajniki kuchni nietuzinkowej, obowiązkowo w towarzystwie miejscowych win.

Dzika Uczta w naturalnej odsłonie, pośród pól i łąk, a nawet krzaków winnej latorośli odkryje przed Wami mnóstwo zaskakujących smaków i aromatów. A ponieważ jesień już zagości to i jesiennych specjałów nie zabraknie. Nietypowa dawka wiedzy przy suto zastawionym stole, w atmosferze świetnej zabawy to okazja, której nie można przegapić.

Nasze DZIKIE MENU

*topinambur duszony z masłem i czosnkiem kontra topinambur pieczony z ziołami, na zaostrzenie apetytu
*sałata z dojrzewającym serem krowim, kwiatami nasturcji i obłędnym olejem z pestek winogron
*delikatna tarta z liśćmi buraczanymi i oregano
*krucha tarta z babką lancetowatą i podagrycznikiem, nie tylko dla królików
*pesto z natki pietruszki, liści nasturcji, z orzechami włoskimi i oliwą
*prołzioki i chleb domowy czterozbożowy
*tort pokrzywowy z bitą śmietaną i malinami prosto z krzaka
*ciepła i chrupiąca szarlotka grysikowa z szarych renet z Podkarpackiego sadu
*herbata z suszonych pąków winorośli, mięty ananasowej i melisy
*mrożona kawa lawendowa, na pobudzenie, bo atmosfera u nas bardzo rozleniwia…
*wszystko zaplątane w WINIE z pogórzańskich winnic

Będzie pysznie, pachnąco i na luzie. Zapraszamy!

zapisy: tatianakmucha@gmail.com, tel. 607 440 507

 

źródło: https://www.facebook.com/events/1668231846839226/