Archiwa tagu: małopolskie

Terra Madre Slow Food Festival

Terra Madre Slow Food Festival Central Europe

W grudniu Kraków stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej.
Blisko 200 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 15 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje piwne i winiarskie oraz Slow Wine Bar, koncerty, spektakl teatralny, sensoryczny plac zabaw dla dzieci i edukacyjny, wielki stół wigilijny. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi, Matki Ziemi Europy Środkowej!
Festiwal rozpoczyna się wieczorem w piątek 11 grudnia kolacjami w wybranych krakowskich restauracjach, zaś w sobotę i niedzielę (12–13 grudnia) kontynuowany jest w godzinach od 10.00 do 18.00 w ICE Kraków Congress Centre. Szczegółowy, zróżnicowany program znajdziecie Państwo w zakładce “harmonogram”. Bilet wejściowy na targi w cenie 5 zł (dzieci do 12 lat za bezpłatnie) będzie można zakupić w czasie trwania festiwalu przy wejściu. Zapisy na laboratoria, warsztaty, kolacje, koncert i spektakl teatralny możliwe są jedynie drogą internetową w zakładce „zapisz się”. Serdecznie zapraszamy!
źródło: http://terramadre.pl/

Dzika Uczta

DZIKA UCZTA – Chwasty i Wino czyli warsztaty bardzo degustacyjne.

Czy można wyczarować coś smakowitego z badyla rosnącego pod płotem?
Co kryje łąka za domem? I czy wszędobylskie chwasty, których za wszelką cenę chcemy się pozbyć, mogą być pożyteczne, ba nawet pożądane?

Podkarpackiepole Podkarpackie Pole i Galicia Wine, w zielsku i winie zaplątani, zapraszają na dzikie wydarzenie, podczas którego przybliżą tajniki kuchni nietuzinkowej, obowiązkowo w towarzystwie miejscowych win.

Dzika Uczta w naturalnej odsłonie, pośród pól i łąk, a nawet krzaków winnej latorośli odkryje przed Wami mnóstwo zaskakujących smaków i aromatów. A ponieważ jesień już zagości to i jesiennych specjałów nie zabraknie. Nietypowa dawka wiedzy przy suto zastawionym stole, w atmosferze świetnej zabawy to okazja, której nie można przegapić.

Nasze DZIKIE MENU

*topinambur duszony z masłem i czosnkiem kontra topinambur pieczony z ziołami, na zaostrzenie apetytu
*sałata z dojrzewającym serem krowim, kwiatami nasturcji i obłędnym olejem z pestek winogron
*delikatna tarta z liśćmi buraczanymi i oregano
*krucha tarta z babką lancetowatą i podagrycznikiem, nie tylko dla królików
*pesto z natki pietruszki, liści nasturcji, z orzechami włoskimi i oliwą
*prołzioki i chleb domowy czterozbożowy
*tort pokrzywowy z bitą śmietaną i malinami prosto z krzaka
*ciepła i chrupiąca szarlotka grysikowa z szarych renet z Podkarpackiego sadu
*herbata z suszonych pąków winorośli, mięty ananasowej i melisy
*mrożona kawa lawendowa, na pobudzenie, bo atmosfera u nas bardzo rozleniwia…
*wszystko zaplątane w WINIE z pogórzańskich winnic

Będzie pysznie, pachnąco i na luzie. Zapraszamy!

zapisy: tatianakmucha@gmail.com, tel. 607 440 507

 

źródło: https://www.facebook.com/events/1668231846839226/