Archiwa tagu: mazowieckie

Targi Zero Waste

Chcielibyście uprościć swoje życie i ograniczyć ilość generowanych odpadów do minimum, a może macie swoje sprawdzone metody, by wdrażać idee bezodpadowe?

Targi Zero Waste to doskonała okazja, by poszerzyć swoją wiedzę w tym temacie, wymieniać doświadczeniami, zaopatrzyć się w domowy kompostownik i inne bezodpadowe niezbędniki. W ramach targów, poza stoiskami, odbywać się będą wykłady, dyskusje, warsztaty dla dorosłych i dzieci na temat bezodpadowego, oszczędnego oraz ekologicznego stylu życia oraz pokazy filmów tematycznych. Jednym słowem bezodpadowe święto!

Kiszonki, octy i oleje – warsztaty Dziczejemy

Kiszonki, octy i oleje to warsztaty praktyczne , podczas których posmakujemy, opowiemy i wytworzymy żywność, która spełnia najwyższe wymagania zdrowego i świeżego pożywienia.

Podczas pierwszego bloku zajmiemy się kiszonkami – jedną z najbardziej tradycyjnych metod konserwacji żywności, obok suszenia i solenia.
– Dlaczego warto kisić buraki ?
– Co nam daje kiszona marchewka ?
– Czy kiszone jabłka to najnowszy trend czy staroć z rumuńskiego bazaru ?
– Jak kiszonki regenerują jelita ?
– Czy można wrzody żołądka wyleczyć kiszoną kapustą ?

Druga część będzie dotyczyła naturalnych octów, w tym najbardziej znanego jabłkowego, oraz wszelakich innej maści – owocowych, ziołowych i warzywnych.
– Czy ocet to zepsute wino ?
– Ile alkoholu jest w occie ?
– Jak wyprodukować domowy żywy ocet z każdego świeżego owocu ?
– Czy octy mają właściwości prozdrwotne ?
– Właściwości kosmetyczne octów

Dla równowagi posmakujemy świeżo wytłoczonych olejów – makowego, lnianego, rzepakowego i innych. Oczywiście poznamy ich walory zdrowotne i kosmetyczne.

A może powstanie unikatowy sos z octu aroniowego i oleju makowego ?

Cena warsztatów – 200 zł , obejmuje również ciepłą zupę zapewnianą przez organizatorkę 🙂

Będziemy używać eko-warzyw z zaprzyjaźnionej farmy, owoce będą również eko, chyba że będą dzikie i z lasu. np. jarzębina, czy dzika róża.

Każdy przygotuje dwie kiszonki oraz dwa nastawy octów, do zabrania do domu. Prosimy o przyniesienie ze sobą pustych słoików z zakrętkami, najlepiej litrowych.

Zgłoszenia przyjmuje: Barbara Kapica
Tel. 601168915
e-mail: barbarakapica73@gmail.com

Miejsce rezerwuje zaliczka 50 zł
Konto
41132015371884503930000001

Prowadząca
Justyna Pargieła, ziołoznawca, wegetarianka od 18 roku życia, studentka Towaroznawstwa Zielarskiego w Krośnie, a także słuchaczka kursu Zielarza – Fitoterapeuta w Instytucie Medycyny Klasztornej. Propagatorka jedzenia dzikich roślin jadalnych, fascynatka octowania i kiszenia stokrotek 🙂 Prowadzi profil DziczeJemy !