Archiwa tagu: małopolskie

JEdynie – produkcja i sprzedaż warzyw

Ponad 80 gatunków dyni. Dla smakoszy, koneserów i poszukujących nowych smaków. Egzotyczne, poszukiwane i niedostępne odmiany wyhodowane zaledwie 20 km od Krakowa!

JEdynie to miejsce pod Krakowem, na niewielkiej farmie. “Specjalizujemy się w uprawie dyni jadalnych jak i ozdobnych. Obecnie posiadamy w ofercie ponad 50 gatunków. Ponad to zajmujemy się uprawą innych warzyw:
-kapusty pekińskiej, włoskiej, białej, czerwonej
-papryki słodkiej:czerwonej, żółtej, fioletowej, pomarańczowej
-papryki ostrej: habanero czerwone, chocolate i białej; jalapenos, pepperoni, chilli pomarańczowej i czerwonej

Wyhodowane z troską i starannością od dawna zachwycają smakiem i pozyskują z roku na rok coraz więcej zwolenników. Swoją wiedzę i doświadczenie stale poszerzamy i uzupełniamy o kolejne gatunki i odmiany.
Stosujemy metodę zielonego nawozu i zmiany stanowiska, tak by gleba się zregenerowała i nie wyjałowiała długoletnią uprawą. Nie używamy nawozów sztucznych na plantacjach dyń i dlatego bez obawy polecam jedzenie pewnych gatunków ze skórką. Doświadczenie w uprawach przejawia się u nas w tym, że mamy wyselekcjonowane gatunki z oryginalnych nasion, które z powodzeniem radzą sobie w Polskich warunkach bez konieczności “dokarmiania” chemią.”

Kontakt: https://www.facebook.com/JEdynie/

/Źródło: http://lokalnazywnosc.pl/jedynie-produkcja-i-sprzedaz-warzyw/

/fot. Michał Łepecki Usługi Fotograficzne/

Warsztaty Serowarskie i Chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej

Dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów.
W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia Sera Korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziesz warzył własne sery. Pierwszy będzie tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase. Od Ciebie będzie zależało czy zrobisz go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem Goudy. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie i zbierzemy śmietanę z której następnego dnia zrobimy masło.
Drugiego dnia zrobimy prawdziwe Cameberty i sery typu Oscypek. Upieczemy też nasze chleby na zakwasie i zrobimy masło.
Zrobione sery będzie można zabrać ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub dalszego dojrzewania.