- This event has passed.
Polish Table / bliskie spotkanie z kuchnią polską
15 marca 2017 :19:00 - 22:00
PLNpoznaj / posmakuj / pokochaj
Zapraszamy na bliskie spotkanie z kuchnią polską. Przyjdź do nas ze swoimi obcojęzycznymi znajomymi, rodziną zza granicy, partnerami biznesowymi odwiedzającymi Polskę.
Tu poznają tradycję i współczesność kuchni polskiej, zobaczą mapę polskich smaków i posmakują istoty tego, co stanowi polski smak. Zderzamy to, co najstarsze z tym, co najnowsze.
Pokazujemy produkty z różnych regionów, opowiadamy o tradycjach i wpływach, które ukształtowały polską kuchnię współczesną. Prezentujemy zarówno dawne przepisy, jak i ich nowoczesne interpretacje w wykonaniu Juliana Karewicza , dla którego ważne jest odniesienie do historii i korzystanie ze współczesnych technik kulinarnych. Położymy na jednym, wielkim stole historię i współczesność, produkt lokalny w dawnej i nowej odsłonie, opowieści rodzinne i dawne receptury.
Pokażemy jak konserwujemy żywność, ale też jak przechowujemy tradycje. Będziemy wąchać, smakować, oglądać i rozmawiać.
Zapraszamy na warsztat degustacyjny, kolację komentowaną i opowieści wokół stołu.
Pokaż Polskę od smacznej strony. Zaproś swoich gości na spotkanie z produktem, tradycją, doświadczeniem i przeżyciem wokół wspólnego stołu.
Menu
Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką
Nalewka ze smorodiny / Zbigniew Sierszuła
Żur z rydzami
Pojedyncza destylacja z pszenicy / Polmos Siedlce
Śledzie w oleju rzepakowym z jabłkami i kwaśną śmietaną
Nalewka z rokitnika / Zbigniew Sierszuła
Kaczka confit z gąszczem ze śliwek na grzybowym pęczotto
Canva ’13 / Dom Bliskowice
Faworki z pokrzywowym cukrem pudrem
Ovovit, / J.A. Baczewski