Archiwa tagu: Warszawa

Warszawski Festiwal Kawy

Zapraszamy wszystkich miłośników kawy, napoju który trzyma nas przy życiu i daje siłę do działania!

Zapraszamy każdego, niezależnie czy jesteś profesjonalnym baristą, czy dopiero poznajesz świat kawy. Tylko tu, w jednym miejscu poznasz wszystkie jej smaki, aromaty i formy. Dziesiątki stoisk z kawą, akcesoriami i jedzeniem. Zapraszamy!

Zapisy dla wystawców:
warsawcoffeefestival@gmail.com

Polish Table / bliskie spotkanie z kuchnią polską

poznaj / posmakuj / pokochaj
Zapraszamy na bliskie spotkanie z kuchnią polską. Przyjdź do nas ze swoimi obcojęzycznymi znajomymi, rodziną zza granicy, partnerami biznesowymi odwiedzającymi Polskę.

Tu poznają tradycję i współczesność kuchni polskiej, zobaczą mapę polskich smaków i posmakują istoty tego, co stanowi polski smak. Zderzamy to, co najstarsze z tym, co najnowsze.

Pokazujemy produkty z różnych regionów, opowiadamy o tradycjach i wpływach, które ukształtowały polską kuchnię współczesną. Prezentujemy zarówno dawne przepisy, jak i ich nowoczesne interpretacje w wykonaniu Juliana Karewicza , dla którego ważne jest odniesienie do historii i korzystanie ze współczesnych technik kulinarnych. Położymy na jednym, wielkim stole historię i współczesność, produkt lokalny w dawnej i nowej odsłonie, opowieści rodzinne i dawne receptury.

Pokażemy jak konserwujemy żywność, ale też jak przechowujemy tradycje. Będziemy wąchać, smakować, oglądać i rozmawiać.

Zapraszamy na warsztat degustacyjny, kolację komentowaną i opowieści wokół stołu.
Pokaż Polskę od smacznej strony. Zaproś swoich gości na spotkanie z produktem, tradycją, doświadczeniem i przeżyciem wokół wspólnego stołu.

Menu
Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką
Nalewka ze smorodiny / Zbigniew Sierszuła
Żur z rydzami
Pojedyncza destylacja z pszenicy / Polmos Siedlce
Śledzie w oleju rzepakowym z jabłkami i kwaśną śmietaną
Nalewka z rokitnika / Zbigniew Sierszuła
Kaczka confit z gąszczem ze śliwek na grzybowym pęczotto
Canva ’13 / Dom Bliskowice
Faworki z pokrzywowym cukrem pudrem
Ovovit, / J.A. Baczewski

Polskie wino dla niewtajemniczonych

W skrócie:
Posmakuj polskich win i dowiedz się więcej o nich oraz o ich ciekawej historii!
Kiedy? Czwartek 9 marca 2017 r., godz. 19.00
Gdzie? Enoteka Polska, Rynek Nowego Miasta 13/15, w samym sercu warszawskiej Starówki
Za ile? Cena: 45 zł/osobę (przedpłata na konto)

Nie wiecie, że w Polsce produkuje się wino? Polskie wino kojarzy wam się tylko z Zieloną Górą? Myślicie, że nawet jeśli polskie wino istnieje, to pewnie jest słabej jakości? Mieliście okazję próbować polskiego wina i nie byliście zachwyceni?
Jeśli tak jest, to spotkanie jest dla was! 9 marca odkrywajcie polskie wino z nami!
Podczas wieczoru organizowanego przez grupę „Wino w Warszawie” we współpracy z Enoteką Polską będzie można degustować 7 win z różnych polskich regionów winiarskich.
O historii polskiego wina, o winiarzach, o regionach oraz o samych winach będzie opowiadał Giovanni Arlotti, Włoch zakochany w polskim winie, które przez ponad dwa lata współpracował z ludźmi, którzy stworzyli współczesne polskie winiarstwo.
Koszt udziału w spotkaniu (składka): 45 zł/osoba. W ramach składki: wykład, degustacja 7 win oraz drobne przekąski.

Liczba miejsc ograniczona, liczy się kolejność zgłoszeń. Konieczna rezerwacja i przedpłata.

Dodatkowe informacje, zgłoszenia oraz wskazówki nt. wpłaty składki: g.arlotti @ varsovino.pl