Archiwa tagu: Warszawa

Smaki polskie. Podróż w czasie

10 -daniowa kolacja degustacyjną wraz z polskim winem dobranym do każdego dania.

Szef Kuchni Marek Kropielnicki razem z trzema wybitnymi kucharzami – Zbigniewem Kopyckim, Arturem Nijakowskim oraz Samir Motwani, użyją innowacyjne metody by wprowadzić wyraziste smaki polskich ziół i przypraw w podanych daniach.
Nasz sommelier Łukasz Bester, poprowadzi degustację 10 polskich win z renomowanych winnic – starannie dobranych do każdej potrawy. Podczas kolacji będzie Wam towarzył zespół smyczkowy o niesamowitym, nowoczesnym brzmieniu.

W menu znajdą się m.in. rzadko spotykane polskie produkty, tj. jagnięcina wrzosówka, łosoś wiślany, sarnina, śliamki polskie oraz świnia złotnicka.
Celem kolacji będzie w jak najciekawszy sposób użyć znane i nieznane polskie zioła i przyprawy oraz przyrządzanie dań w niekonwencjonalny sposób.
Będzie to rzadko spotykana podróż smakowa po polskiej ziemi, pełna wrażeń, sensacji i pasji przekazanej od Szefów. Serdecznie zapraszamy na to wyjątkowe wydarzenie.

Cena 375 zł/osobę obejmuje:
10 dań degustacyjnych
10 win degustacyjnych

Rezerwowanie stolika lub inne pytania proszę dzwonić pod numer:
Reduta biuro: 22 826 35 09
Manager : Sławomir Sobotka: 609 885 208
Szef Kuchni Marek Kropielnicki: 501 128 798
e-mail: organizacja@reduta.pl

Miód na serce – Festiwal Nowe Epifanie / Gorzkie Żale

Wydarzenie artystyczno-kulinarne połączone z prezentacją różnych aspektów życia i pracy pszczół.

Uczestnicy spotkania będą mieli okazję poznać konteksty kulturowe i inspiracje artystyczne związane z ulem i miodem, obcować z różnymi obszarami związanymi z aktywnością pszczół i ich związkami z kulturą i duchowością człowieka, także w kulturze żydowskiej.

Ważne będzie połączenie we wspólnocie podczas spotkania wokół stołu. Na stole pojawią się miodowe przysmaki – tradycyjnie w kulturze Żydów polskich potrawy i pokarmy związane z miodem.

Rozpoczynanie wielkopostnego festiwalu złocistym i pachnącym miodem przypomina nam, że chodzi przecież o taką sztukę postu, która uzdrawia serce, w każdym tego słowa znaczeniu. Słodycz zdrowa i pięknie podana, tradycyjna i polska, to również pochwała „pracowitej pszczoły”, o której – jak już Wielki Post się skończy – wspomina także Exultet, czyli pierwszy hymn wielkanocny w liturgii Triduum Paschalnego. W roju najważniejsza jest, jak wiadomo – Pszczoła Matka, to wokół niej kręci się pracowite i fascynujące, ukryte przed światem życie ula. A więc, już słodka inauguracja kryje w sobie motyw wiodący tegorocznej edycji Festiwalu, którym jest właśnie Matka.

Bilety na „MIÓD NA SERCE” ➡️ http://bilety.polin.pl/nienumerowane.html?id=56195

Koordynatorem programu kulinarnego Festiwalu Nowe Epifanie / Gorzkie Żale 2017 jest Monika Kucia.

Degustacja „Poznaj Świat Piwa”

Czy do piwa dodaje się bydlęcej żółci? Czy niepasteryzowane znaczy lepsze? Czy piwo zawsze powinno być świeże?

Na te i wiele innych pytań nurtujących osoby stawiające pierwsze kroki w świecie dobrego piwa odpowie sędzia piwny i beer manager Qufla – Artur Napiórkowski. Uczestnicy degustacji zostaną zabrani w podróż przez różnorodne style piwa, która ma na celu zapoznać ich z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo. 😉

Degustację poprzedzi krótki wstęp teoretyczny oraz praktyczne informacje jak oceniać piwo. Uczestnicy otrzymają próbki piw w 8 róznych stylach.

Wstęp kosztuje 39 zł od osoby. Można także wykupić udział w degustacji dla kogoś w prezencie. W e-mailowym potwierdzeniu znajdzie się specjalny kod, który stanowi potwierdzenie dokonania zakupu.

Zakup biletu tylko drogą e-mailową: kontakt@multitapcrawl.pl