Zamiast zeszytów – deski i noże, zamiast mundurków – fartuchy. A w roli nauczycieli utytułowani szefowie kuchni. Sprawdzamy, czego można się nauczyć w warszawskich szkołach gotowania.
TU ZDOBĘDZIESZ KULINARNE PRAWO JAZDY
źródło: http://cojestgrane24.wyborcza.pl/cjg24/1,13,20733803,147811,Kulinarny-rok-szkolny–Warsztaty-gotowania-w-Warsz.html
Zapraszamy na największy festiwal piw rzemieślniczych w Polsce. Spotkacie na nim forpocztę polskiej i europejskiej rewolucji piwnej. Nowa fala piwowarstwa jest młoda, niepokorna, zbuntowana. Atmosfera na festiwalu jest równie zaskakująca, jak niezwykły jest smak piw, które możecie na nim spróbować.
Prezentujemy wszystkie najważniejsze nowofalowe inicjatywy piwowarskie. Przedstawiamy artystów-rzemieślników, którzy nad głowami wznoszą flagę piwnej rewolucji. Poznajcie ludzi, którzy chcą zmieniać świat. Bez żadnej ściemy pokażemy, jak doskonałe piwo warzy się w Polsce i na świecie. Najlepsza twarz piwnej kultury i pierwszy taki festiwal w Polsce!
żródło: http://warszawskifestiwalpiwa.pl/pl/
Gośćmi Spotkania będą Adam Łukawski, kolekcjoner unikalnych etykiet butelek wódki i likierów, historycznego szkła i druków ulotnych oraz Zbigniew Sierszuła, historyk sztuki i nalewkarz, który jest przekonany, że robienia nalewek można nauczyć się tylko poprzez terminowanie u mistrza.
Adam Łukawski przedstawi etykiety i butelki wódek koszernych ze swojej kolekcji oraz historię fabryk i gorzelni o żydowskim rodowodzie. Zobaczymy, jak zmieniała się się wizerunek Żydów w grafice użytkowej poprzez stulecia. W drugiej części spotkania Zbigniew Sierszuła opowie o sztuce robienia nalewek, sezonach i wpływie pogody na owoce, zioła i kwiaty, z których robi się nalewki.
Po bezpłatnym spotkaniu zapraszamy na płatne warsztaty infuzji alkoholu. Bilety dostępne w internetowym systemie sprzedaży oraz w kasach Muzeum POLIN.