Lubelskie Targi Piw Rzemieślniczych 2016
Targi Lublin S.A. LublinSpodziewajcie się morza dobrego piwa i doskonałej zabawy. Pamiętajcie, że aby wejść na targi, należy: - lubić dobre piwo - przynieść ze sobą dużo uśmiechu - bawić się doskonale
Spotkania wokół stołu | Kuchnia Balbiny Przepiórko
Menora InfoPunkt Plac Grzybowski 2, WarszawaSerdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Spotkania wokół stołu” – Kuchnia Balbiny Przepiórko. Spotkaniu towarzyszą warsztaty kulinarne, na które bilety można zakupić tu: http://bilety.polin.pl/nienumerowane.html?id=44578 Gościem Spotkania będzie Piotr Bikont. Opowie o swojej przygodzie z kuchnią żydowską, czułości do czulentu, domowych eksperymentach z dawnymi przepisami i wielkiej subiektywnej podróży po kuchni polskich Żydów, która zaowocowała … Czytaj dalej Spotkania wokół stołu | Kuchnia Balbiny Przepiórko
Warsztaty Serowarskie i Chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej
Stacja Turystyczna JurajskaDwudniowy, intensywny kurs warzenia serów. W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje. Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia Sera Korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziesz warzył własne sery. Pierwszy będzie tzw. Ser Żuławski zwany też … Czytaj dalej Warsztaty Serowarskie i Chlebowe w Jurze Krakowsko Częstochowskiej
Staszek Wróblicki x Fajny Dajning x The Cool Cat
The Cool Cat ul. Solec 38, WarszawaStaszek Wróblicki parę lat temu uznał że trzeba wyjechać i uczyć sie od najlepszych. Więc pojechał. Do swojej pierwszej gwiazdki Pollen Street Social w Londynie prowadzonej przez Jasona Athertona, gwiazdę brytyjskiej sceny kulinarnej. Potem był ultra modny 1* Dabbous. A teraz ma chwilę przerwy przed kolejną przygodą w holenderskiej 1* Pure C należącej do Sergiego Hermana … Czytaj dalej Staszek Wróblicki x Fajny Dajning x The Cool Cat
Festiwal Smaku w Gliwicach
GliwiceFestiwal Smaku to doskonala okazja do tego aby poznać najciekawsze miejsca na kulinarnej mapie Waszego miasta. Podczas pięciu dni festiwalu masz możliwość i czas aby odkryć nowe miejsca na kulinarnej mapie Gliwic! Ceny potraw są niezmienne dla wszystkich lokali biorących udział w wydarzeniu. Restauracje: 5zł przystawka; 12zł danie główne; 15zł cały zestaw. Kawiarnie: 5zł napój, … Czytaj dalej Festiwal Smaku w Gliwicach
Wino i historia – sesja naukowa
Stowarzyszenie Historyków Sztuki - Klub Historii i Kultury Wina Rynek Starego Miasta 27, WarszawaCzwartek, 12 stycznia 2017 r. 10.00-10.10 Otwarcie sesji 10.10-10.30 mgr Justyna Rosowska - Kultura picia wina wśród ludów barbarzyńskich okresu rzymskiego na ziemiach polskich 10.30-10.50 mgr Mariya Avramova – Zastosowanie wina w medycynie starożytnej 10.50-11.10 dr Paweł Hamera - Wino i jego medyczne aspekty w świetle dziewiętnastowiecznej prasy brytyjskiej 11.10-11.25 Dyskusja 11.25-11.40 Przerwa na kawę … Czytaj dalej Wino i historia – sesja naukowa
Degustacja „Poznaj Świat Piwa”
Qufel Beer Park ul. Górczewska 124, WarszawaCzy do piwa dodaje się bydlęcej żółci? Czy niepasteryzowane znaczy lepsze? Czy piwo zawsze powinno być świeże? Na te i wiele innych pytań nurtujących osoby stawiające pierwsze kroki w świecie dobrego piwa odpowie sędzia piwny i beer manager Qufla - Artur Napiórkowski. Uczestnicy degustacji zostaną zabrani w podróż przez różnorodne style piwa, która ma na … Czytaj dalej Degustacja „Poznaj Świat Piwa”
Warsztaty Serowarskie i Chlebowe Wielkopolska
Pałac SapowiceDwudniowy, intensywny kurs warzenia serów. W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje. Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia Sera Korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziesz warzył własne sery. Pierwszy będzie tzw. Ser Żuławski zwany też … Czytaj dalej Warsztaty Serowarskie i Chlebowe Wielkopolska
Kolacja charytatywna z Michałem Bałazy
Restauracja Orzech i Miód, Hotel SPA Laskowo Raciborska 62 Jankowice, KatowiceNiecodzienna kolacja w Restauracji Orzech i Miód! 5 lutego 2017 odbędzie się kolacja charytatywna na rzecz zbiórki funduszy na sprzęt i rehabilitację Patrycji Chromik. Gościem i prowadzącym całą imprezę będzie pan Michał Bałazy - szef kuchni, freelancer, Ambasador Kulinarny Polski. Serdecznie zapraszamy!
Najedzeni Fest!
FORUM Przestrzenie Marii Konopnickiej 28, KrakówPierwsza edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! w 2017 roku odbędzie się 26 lutego, czyli w ostatki. Dawniej, najweselej i najhuczniej obchodzono ostatni tydzień karnawału, od tłustego czwartku, po ostatni kusy wtorek. Czas ten upływał głównie na jedzeniu i piciu. Należało się wtedy wytańczyć, wybawić i najeść do syta dobrych rzeczy przed okresem długiej wstrzemięźliwości. We … Czytaj dalej Najedzeni Fest!