Edycja Armenia Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Përparim Babalija z … Czytaj dalej Europejski Festiwal Smaku→
POP UP Ferment - pierwszy w Polsce pop up restauracyjny. Gotuje Mistrz Krzysztof Rabek (8-10/09), dobrze Wam znany z piewrszej edycji POP UP Ferment. To właśnie on z Danielem Pawełkiem właścicielem m. in. Rozbrat20 zapoczątkował w Polsce pop up gastronomiczny. Przez wiele lat gotował u najlepszych zagranicą, obecnie jest właścicielem jednej z najlepszych cukierni - Odette.
Celem Festiwalu jest zaprezentowanie konsumentom serów i twarogów o najwyższej jakości i wartości odżywczej wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski. Możemy liczyć również na pokazy kulinariów przygotowanych na bazie sera. Ponadto wiele atrakcji, pokazów i degustacji. Jak co roku nie zabraknie również atrakcji dla najmłodszych, czekają na nich animacje, konkursy i wiele innych niespodzianek. Organizatorzy serdecznie … Czytaj dalej 4. Ogólnopolskie Święto Sera→
O Kuchnia! to interaktywny festiwal gotowania, który ukazuje szeroko pojętą tematykę kulinariów. Festiwal to również doskonałe wina i piwa rzemieślnicze, które genialnie podkreślają smak dań. Podczas festiwalu nie zabraknie gotowania na żywo oraz warsztatów, wykładów i paneli dyskusyjnych o tematyce kulinarnej. Program:
Festiwal z dwudniową formą, aby każdy z Was mógł się nacieszyć pysznościami z jak największej liczby trucków. Przybędą z całej Polski. Ponad 100 miejsc siedzących w tym połowa pod zadaszeniem.
W programie m.in.: prezentacja dawnych przedmiotów codziennego użytku, niezbędnych w wiejskiej izbie do przygotowywania posiłków, degustacja chleba, warsztaty i pokazy oraz zwiedzanie stałej wystawy „Jak to ze lnem”. Wstęp wolny.
Podczas cyklu kulinarnych warsztatów prowadzonych w sercu Placu Grzybowskiego w ciągu trzech dni zabierzemy uczestników w kulinarną podróż od Bliskiego Wschodu, przez Polskę i Izrael, aż do Europy Zachodniej. Wspólnym mianownikiem będzie wpływ żydowskiej tradycji na smaki i kulinarne inspiracje w danych miejscach. Do projektu zaprosiliśmy znanych i lubianych. W czwartek, 22 września, Malka Kafka zaprezentuje kuchnię Żydów austriackich, … Czytaj dalej Talerzem po mapie. Różne odcienie kuchni żydowskiej→
Festiwal z dwudniową formą, aby każdy z Was mógł się nacieszyć pysznościami z jak największej liczby trucków. Przybędą z całej Polski. Ponad 100 miejsc siedzących w tym połowa pod zadaszeniem.
Wege Festiwal Foodtruckowy! Na miejscu najlepsze foodtrucki zaserwują burgery z soczewicy, pizzę z tofu oraz słodkie wypieki. Na stoiskach natomiast : - wyjątkowy hummus oraz dania kuchni bliskowschodniej - domowe pierogi - naturalne przetwory - najlepsze ciasta oraz desery - produkty których nie kupicie w sklepie
POP UP Ferment - pierwszy w Polsce pop up restauracyjny. Gotuje Damian Surowiec (30/09-1/10). Zafascynowany Hiszpanią, a zwłaszcza Krajem Basków, w którym zdobywał doświadczenie w dwóch 1*Michelin restauracjach. Pracował również w kultowej Barrafinie.
W Krynicy, u podnóża Jaworzyny stanie stół, na którym zostanie wydana kolacja w gamie lokalnych pro¬duktów. Tuż przy Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.
Festiwal z dwudniową formą, aby każdy z Was mógł się nacieszyć pysznościami z jak największej liczby trucków. Przybędą z całej Polski. Ponad 100 miejsc siedzących w tym połowa pod zadaszeniem.
DZIKA UCZTA - Chwasty i Wino czyli warsztaty bardzo degustacyjne. Czy można wyczarować coś smakowitego z badyla rosnącego pod płotem? Co kryje łąka za domem? I czy wszędobylskie chwasty, których za wszelką cenę chcemy się pozbyć, mogą być pożyteczne, ba nawet pożądane? Podkarpackiepole Podkarpackie Pole i Galicia Wine, w zielsku i winie zaplątani, zapraszają na … Czytaj dalej Dzika Uczta→
Gośćmi Spotkania będą Adam Łukawski, kolekcjoner unikalnych etykiet butelek wódki i likierów, historycznego szkła i druków ulotnych oraz Zbigniew Sierszuła, historyk sztuki i nalewkarz, który jest przekonany, że robienia nalewek można nauczyć się tylko poprzez terminowanie u mistrza. Adam Łukawski przedstawi etykiety i butelki wódek koszernych ze swojej kolekcji oraz historię fabryk i gorzelni o … Czytaj dalej Spotkania wokół stołu | Spotkanie i warsztaty infuzowania→