mazowieckie
-
Spotkania wokół stołu | Kuchnia Balbiny Przepiórko
Menora InfoPunkt Plac Grzybowski 2, WarszawaSerdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Spotkania wokół stołu” – Kuchnia Balbiny Przepiórko. Spotkaniu towarzyszą warsztaty kulinarne, na które bilety można zakupić tu: http://bilety.polin.pl/nienumerowane.html?id=44578 Gościem Spotkania będzie Piotr Bikont. Opowie o swojej przygodzie z kuchnią żydowską, czułości do czulentu, domowych eksperymentach z dawnymi przepisami i wielkiej subiektywnej podróży po kuchni polskich Żydów, która zaowocowała … Czytaj dalej Spotkania wokół stołu | Kuchnia Balbiny Przepiórko
-
Staszek Wróblicki x Fajny Dajning x The Cool Cat
The Cool Cat ul. Solec 38, WarszawaStaszek Wróblicki parę lat temu uznał że trzeba wyjechać i uczyć sie od najlepszych. Więc pojechał. Do swojej pierwszej gwiazdki Pollen Street Social w Londynie prowadzonej przez Jasona Athertona, gwiazdę brytyjskiej sceny kulinarnej. Potem był ultra modny 1* Dabbous. A teraz ma chwilę przerwy przed kolejną przygodą w holenderskiej 1* Pure C należącej do Sergiego Hermana … Czytaj dalej Staszek Wróblicki x Fajny Dajning x The Cool Cat
85PLN -
Wino i historia – sesja naukowa
Stowarzyszenie Historyków Sztuki - Klub Historii i Kultury Wina Rynek Starego Miasta 27, WarszawaCzwartek, 12 stycznia 2017 r. 10.00-10.10 Otwarcie sesji 10.10-10.30 mgr Justyna Rosowska - Kultura picia wina wśród ludów barbarzyńskich okresu rzymskiego na ziemiach polskich 10.30-10.50 mgr Mariya Avramova – Zastosowanie wina w medycynie starożytnej 10.50-11.10 dr Paweł Hamera - Wino i jego medyczne aspekty w świetle dziewiętnastowiecznej prasy brytyjskiej 11.10-11.25 Dyskusja 11.25-11.40 Przerwa na kawę … Czytaj dalej Wino i historia – sesja naukowa
-
Degustacja „Poznaj Świat Piwa”
Qufel Beer Park ul. Górczewska 124, WarszawaCzy do piwa dodaje się bydlęcej żółci? Czy niepasteryzowane znaczy lepsze? Czy piwo zawsze powinno być świeże? Na te i wiele innych pytań nurtujących osoby stawiające pierwsze kroki w świecie dobrego piwa odpowie sędzia piwny i beer manager Qufla - Artur Napiórkowski. Uczestnicy degustacji zostaną zabrani w podróż przez różnorodne style piwa, która ma na … Czytaj dalej Degustacja „Poznaj Świat Piwa”
39PLN -
Miód na serce – Festiwal Nowe Epifanie / Gorzkie Żale
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN ul. Foksal 11, 00-372 Śródmieście (Warszawa), WarszawaWydarzenie artystyczno-kulinarne połączone z prezentacją różnych aspektów życia i pracy pszczół. Uczestnicy spotkania będą mieli okazję poznać konteksty kulturowe i inspiracje artystyczne związane z ulem i miodem, obcować z różnymi obszarami związanymi z aktywnością pszczół i ich związkami z kulturą i duchowością człowieka, także w kulturze żydowskiej. Ważne będzie połączenie we wspólnocie podczas spotkania wokół … Czytaj dalej Miód na serce – Festiwal Nowe Epifanie / Gorzkie Żale
PLN -
Smaki polskie. Podróż w czasie
Reduta Banku Polskiego ul. Bielańska 10, 00-085 Warszawa10 -daniowa kolacja degustacyjną wraz z polskim winem dobranym do każdego dania. Szef Kuchni Marek Kropielnicki razem z trzema wybitnymi kucharzami – Zbigniewem Kopyckim, Arturem Nijakowskim oraz Samir Motwani, użyją innowacyjne metody by wprowadzić wyraziste smaki polskich ziół i przypraw w podanych daniach. Nasz sommelier Łukasz Bester, poprowadzi degustację 10 polskich win z renomowanych winnic … Czytaj dalej Smaki polskie. Podróż w czasie
PLN -
Polskie wino dla niewtajemniczonych
Enoteka Polska Rynek Nowego Miasta 13/15, 00-229 WarszawaW skrócie: Posmakuj polskich win i dowiedz się więcej o nich oraz o ich ciekawej historii! Kiedy? Czwartek 9 marca 2017 r., godz. 19.00 Gdzie? Enoteka Polska, Rynek Nowego Miasta 13/15, w samym sercu warszawskiej Starówki Za ile? Cena: 45 zł/osobę (przedpłata na konto) Nie wiecie, że w Polsce produkuje się wino? Polskie wino kojarzy … Czytaj dalej Polskie wino dla niewtajemniczonych
PLN -
Polish Table / bliskie spotkanie z kuchnią polską
Comfort Food Studio Koszykowa 63, 00-667 Warszawapoznaj / posmakuj / pokochaj Zapraszamy na bliskie spotkanie z kuchnią polską. Przyjdź do nas ze swoimi obcojęzycznymi znajomymi, rodziną zza granicy, partnerami biznesowymi odwiedzającymi Polskę. Tu poznają tradycję i współczesność kuchni polskiej, zobaczą mapę polskich smaków i posmakują istoty tego, co stanowi polski smak. Zderzamy to, co najstarsze z tym, co najnowsze. Pokazujemy produkty … Czytaj dalej Polish Table / bliskie spotkanie z kuchnią polską
PLN -
Kulinaria – wizytówką regionów turystycznych
Uczelnia Vistula - obecnie Akademia Finansów i Biznesu Vistula Stokłosy 3, 02-787 Warszawa,Konferencja odbędzie się 4 kwietnia 2017 roku w kampusie Grupy Uczelni Vistula, w której skład wchodzi Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji. Jako najbardziej umiędzynarodowiona grupa uczelni w Polsce, chcemy przybliżyć uczestnikom konferencji dziedzictwo kulinarne regionów całego świata, zaprezentować prace naukowe na ten temat i umożliwić wymianę poglądów odnoście kierunków, i perspektyw wykorzystania kulinariów w rozwoju … Czytaj dalej Kulinaria – wizytówką regionów turystycznych
-
Warszawski Festiwal Kawy
Pałac Kultury i Nauki pl. Defilad 1, WarszawaZapraszamy wszystkich miłośników kawy, napoju który trzyma nas przy życiu i daje siłę do działania! Zapraszamy każdego, niezależnie czy jesteś profesjonalnym baristą, czy dopiero poznajesz świat kawy. Tylko tu, w jednym miejscu poznasz wszystkie jej smaki, aromaty i formy. Dziesiątki stoisk z kawą, akcesoriami i jedzeniem. Zapraszamy! Zapisy dla wystawców: warsawcoffeefestival@gmail.com