Archiwa tagu: Warszawa

Wino i historia – sesja naukowa

Czwartek, 12 stycznia 2017 r.

10.00-10.10 Otwarcie sesji
10.10-10.30 mgr Justyna Rosowska – Kultura picia wina wśród ludów barbarzyńskich okresu rzymskiego na ziemiach polskich
10.30-10.50 mgr Mariya Avramova – Zastosowanie wina w medycynie starożytnej
10.50-11.10 dr Paweł Hamera – Wino i jego medyczne aspekty w świetle dziewiętnastowiecznej prasy brytyjskiej
11.10-11.25 Dyskusja
11.25-11.40 Przerwa na kawę
11.40-12.00 ks. bp dr hab. Michał Janocha – Wino w Biblii i tradycji Kościoła
12.00-12.20 mgr Łukasz Krzyszczuk – Chrystus jako winiarz w egzegezie św. Hieronima
12.20-12.40 dr Magdalena Jóźwiak – Pijaństwo czy „rozweselenie serca”? Głos Ojców Kościoła w sprawie picia wina
12.40-12.55 Dyskusja
12.55-14.00 Przerwa
14.00-14.20 mgr Gabriel Kurczewski – Teofil Fukier i jego winiarnia
14.20-14.40 dr Dorota Dias-Lewandowska – Wina na stole Aleksandry Ogińskiej
14.40-15.00 prof. Jarosław Kita – „Maślacz, madera, xeres, chablis…” – maluszyńska piwniczka z winami hrabiów Ostrowskich
15.00-15.20 dr hab. Tomasz Łaszkiewicz – Wokół stołu na pomorskim dworze ziemiańskim w I połowie XX wieku
15.20-15.35 Dyskusja
15.35-15.50 Przerwa na kawę
15.50-16.10 prof. Andrzej Klonder – Piwo, wódka i inni konkurenci wina w Polsce nowożytnej
16.10-16.30 mgr Ewelina Sikora – Swojskość wina węgierskiego w kulturze staropolskiej i jej węgierskie echa
16.30-16.50 prof. Cezary Taracha – O sprzedaży i promocji hiszpańskiego wina w Polsce epoki nowożytnej
16.50-17.05 Dyskusja

Piątek, 13 stycznia 2017 r.

10.00-10.20 dr Filip Burno – „Święto winogrona” jako część faszystowskiej polityki spektaklu i strategii tworzenia „nowego Włocha”
10.20-10.40 prof. Cezary Król – Weintor und Weinstrasse (r. 1936)
10.40-11.00 prof. Wojciech Włodarczyk – Święto a państwo. „Obchody winobrania” w Zaleszczykach w latach 1935-1939
11.00-11.15 Dyskusja
11.15-11.30 Przerwa na kawę
11.30-11.50 dr Arkadiusz Cincio – Od sekta do wina owocowego. Zielonogórskie winiarnie w latach 1945-1955
11.50-12.10 lic. Joanna Klecha-Zygadło, lic. Joanna Marciniszyn – Tradycje zielonogórskiego winiarstwa w edukacji dzieci
12.10-12.30 mgr Dominika Zagrodzka – Czy to wina wina? – kilka słów o enoturystyce
12.30-12.45 Dyskusja
12.45 Zamknięcie konferencji

Staszek Wróblicki x Fajny Dajning x The Cool Cat

Staszek Wróblicki parę lat temu uznał że trzeba wyjechać i uczyć sie od najlepszych. Więc pojechał. Do swojej pierwszej gwiazdki Pollen Street Social w Londynie prowadzonej przez Jasona Athertona, gwiazdę brytyjskiej sceny kulinarnej. Potem był ultra modny 1* Dabbous. A teraz ma chwilę przerwy przed kolejną przygodą w holenderskiej 1* Pure C należącej do Sergiego Hermana (który ma jeszcze jedną, dwu-gwiazdkową The Jane). Ci co znają te nazwiska wiedzą, że to poważne wpisy w kucharskim CV.

Stęskniliśmy się za Stachem ale jesteśmy też bardzo ciekawi tego, czego się nauczył. Swoje menu ułożył inspirowany michelinowskimi restauracjami ale nie zapominajcie, że jest na wakacjach. Będzie wyrafinowanie ale i na luzie.

Zapraszamy na jedyną w swoim rodzaju kolację opartą na sezonowych i lokalnych produktach.

5-DANIOWE MENU STASZKA WRÓBLICKIEGO:

I
– Makrela albo tofu / awokado / kolendra / dashi

II
– Haggis ravioli / grzyby
Lub
– Duxelle ravioli / grzyby

III
– Kaczka / brukiew / brzoskwinia / garam masala
Lub
– Topinambur / karczoch / słonecznik / twaróg

IV
– Ogórek/ jabłko/ trawa cytrynowa/ shiso

V
– Mleko/ miód/ rumianek

// 85zł

Rezerwacje przyjmujemy w wiadomościach na naszym profilu na FB/thecoolcatbar lub pod numerem telefonu 575 703 721.
Przewidujemy tylko 40 miejsc na ten wyjątkowy wieczór!

Spotkania wokół stołu | Kuchnia Balbiny Przepiórko

Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Spotkania wokół stołu” – Kuchnia Balbiny Przepiórko.

Spotkaniu towarzyszą warsztaty kulinarne, na które bilety można zakupić tu: http://bilety.polin.pl/nienumerowane.html?id=44578

Gościem Spotkania będzie Piotr Bikont. Opowie o swojej przygodzie z kuchnią żydowską, czułości do czulentu, domowych eksperymentach z dawnymi przepisami i wielkiej subiektywnej podróży po kuchni polskich Żydów, która zaowocowała książką „Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko”.

Co to znaczy gotować po żydowsku? „Po żydowsku znaczy smakowicie” – mówi Piotr Bikont, dziennikarz, smakosz, publicysta i krytyk kulinarny, reżyser teatralny (zrealizował m.in. „Burzliwe życie Lejzorka Rojtszwańca według powieści Ilji Erenburga w Stowarzyszeniu Teatralnym Badów) i twórca filmów dokumentalnych, a także autor książek m.in. „Listy pieczętowane sosem”, „Dialogi języka z podniebieniem” (wraz z Robertem Makłowiczem), „Polska. Nawigator kulinarny” oraz „Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko”, która jest pretekstem do spotkania.