“Ślimaka Kulinarna Podróż”

Powstała pierwsza w Polsce książka kucharska dzięki której możemy ponownie odkryć ślimaka  –  zapomniany przysmak polskiej kuchni.

Książka zawiera 120 oryginalnych receptur na potrawy ze ślimaków, kawioru białego i mini wątróbki, stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych, w tym uczestników Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen.

Inicjatorem stworzenia książki traktującej o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte, była firma Snails Garden Państwa Skalmowskich. Książka do zakupienia bezpośrednio na stronie Snails Garden.

Spis Treści:

Od wydawcy
Snails Garden Skalmowscy
Autorzy receptur Receptury Snails Garden

Przygotowanie żywych ślimaków i uniwersalny wywar z warzyw
Bruschetta ze ślimakami na ostro
Ślimaki zapiekane w pieczarkach
Zupa ze ślimaków
Ślimaki smażone
Ślimaki ze szpinakiem w cieście francuskim
Ślimaki po katalońsku
Ślimaki po burgundzku
Ślimaki myśliwego
Pierogi z mięsem ślimaków
Faszerowane jajka na zimno z kawiorem ślimaczym
Kawior w oliwie imbirowej

Mateusz Bojera
Pasztet ze ślimaków

Michał Bałazy
Kawior żydowski
Gołąbki ze ślimakiem
Ogród smaków

Piotr Bassara
Hiszpańskie ślimaki

Rafał Bernatowicz
Perwersja szpikowa
Ogród ślimaków
Dekadenckie bliny z kawiorem

Albert Bojarowski
Ślimaki w tempurze sezamowej

Bartosz Budnik
Polędwica z łososia bałtyckiego

Adam Ciupka
Ślimaki w tempurze
Ślimaki w sosie własnym

Jerzy Czapla
Drink MeloŚlim Drink SoftŚlim

Piotr Domański
Miłosne uniesienie
Nieśmiałe pocałunki
Czerwone łoże

Patryk Dziamski
Zupa ziemniaczana / puree ziemniaczane
Chleb pszenno-orkiszowy ze ślimakami
Mus z pstrąga i ślimaków
Lody grzybowe
Lody z kalafiora z oliwą szczypiorkową

Amin Fakhari
Plate slowly
Incredible salad

Łukasz Fulara
Pierś perliczki ze ślimakami
Ślimak z grasicą cielęcą
Polędwiczka z jelenia ze ślimakami

Bartosz Gadzina
Wędzone ślimaki
Ślimaki duszone w winie

Przemysław Gąsiorowski
Ciszka kaszubska
Zupa krem z czosnku
Ślimaki smażone z chipsem z jarmużu

Michał Gerwatowski
Ślimaki aromatyzowane

Klaudia Głogowska
Prawy do lewego

Robert Głyda
Ślimaki z boczniakiem
Ślimaki z pomidorami koktajlowymi
Wojciech Harapkiewicz
Sałatka ze ślimaków

Zenon Hołubowski
Pizza
Krem chrzanowy
Bruschetta Spaghetti

Jakub Jakubowski
Parfait z wątróbek ślimaka

Robert Joachimiak-Szpinda
Ślimaki w ziołowo-orzechowej panierce

Marcin Kaczmarek-Pielin
Tatar z buraka i ślimaków
Assiette ślimaków
Consomme z ziemniaków z ogniska

Walenty Kania
Ostrygi krakowskie

Piotr Klepacz
Ślimaki marynowane

Arkadiusz Klimkiewicz
Kurczak kukurydziany
Krem z kapusty czerwonej
Mus ze słonego karmelu

Łukasz Konik
Ślimakowe praliny czekoladowe

Zbigniew Kopycki
Zimny bufet (ślimakowy)

Rafał Koziorzemski
Tatar ze ślimaka

Marek Kropielnicki
Rilettes z wątróbek ślimaka
Parfait ze ślimaka

Tomasz Królikowski
Ceviche ze ślimaka

Tomasz Kupian
Tatar siekany

Malwina Kurlenda
Roladki w cieście ryżowym

Przemysław Kuśnierek
Grillowany stek z tuńczyka
Ślimaki Helix aspersa

Krzysztof Leśniewski
Ślimaki na śledziu

Wojciech Linek
Rosół domowy
Ślimaki, małże i kalmary
Boczek wolno pieczony

Rafał Lorenc
Ślimak / kawior / pistacja

Damian Marchlewicz
Marynowane ślimaki
Ślimaki z kaszą gryczaną

Sebastian Michałczyk
Polędwiczka wieprzowa

Mateusz Mik
Pampuchy a la burgery

Leszek Murawski
Snails strogonoff
Ślimak na maśle

Jan Nawrocki
Ślimaki duszone w sosie bordelaise

Anna Niedziałkowska
Smażone ślimaki na szpinaku

Tomasz Nowak
Wątróbka ze ślimaka
Ślimaki w tempurze
Ślimak flambirowany w żubrówce

Maciej Ostrowski i Andrzej Stajer
Tatar z jelenia
Polędwica z dorsza sous-vide
Polędwiczka cielęca

Robert Pęcherzewski
Ślimaki z ąuinoa

Lech Pluciński
Ślimaki w tempurze estragonowej

Wojciech Rabiega
Ślimaki w sosie beurre blanc
Ślimaki w cieście czosnkowym

Marek Rybacki
Ślimaki z wężymordem
Ślimaki na soczewicy

Hubert Sanecki i Mateusz Galiszewski
Ślimak w ogródku

Jacek Schliske
Ślimak na leśnym runie

Sebastian „Szromu” Schrom
Konfitowane kacze języki z szafranem

Szymon Stach
Ślimaki w formie biszkoptu
Twist ślimaków po burgundzku

Radosław Szczepański
Ślimak na zielonym kruchym cieście
Zielone pierożki ze ślimakiem
Carbonara eon le lumache

Marcin R. Szulżycki
Sznytki z polędwicą wołową
Bun oc

Piotr Szymczak
Ślimaki ze szpinakiem
Wędzone ślimaki

Daniel Twardo
Pate ze ślimaków
Fondant z białej czekolady

Diana Volokhova
Ślimaczki w ślimakach
Bakłażan ze ślimakiem
Dynia faszerowana ślimakami i kasztanami

Emilia Waśkowicz
Tigres ze ślimaków

Tomasz Welter
Consomme ze ślimaków

Bartłomiej Witkowski
Ślimaki, gęś i zielony pieprz

Mateusz Wojnar
Muszle faszerowane ślimakiem
Ślimaki marynowane w syropie z agawy
Ślimaki w whisky

Krzysztof Zamczyk
Terrina ze ślimaków z borowikami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *