Powstała pierwsza w Polsce książka kucharska dzięki której możemy ponownie odkryć ślimaka – zapomniany przysmak polskiej kuchni.
Książka zawiera 120 oryginalnych receptur na potrawy ze ślimaków, kawioru białego i mini wątróbki, stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych, w tym uczestników Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen.
Inicjatorem stworzenia książki traktującej o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte, była firma Snails Garden Państwa Skalmowskich. Książka do zakupienia bezpośrednio na stronie Snails Garden.
Spis Treści:
Od wydawcy
Snails Garden Skalmowscy
Autorzy receptur Receptury Snails GardenPrzygotowanie żywych ślimaków i uniwersalny wywar z warzyw
Bruschetta ze ślimakami na ostro
Ślimaki zapiekane w pieczarkach
Zupa ze ślimaków
Ślimaki smażone
Ślimaki ze szpinakiem w cieście francuskim
Ślimaki po katalońsku
Ślimaki po burgundzku
Ślimaki myśliwego
Pierogi z mięsem ślimaków
Faszerowane jajka na zimno z kawiorem ślimaczym
Kawior w oliwie imbirowejMateusz Bojera
Pasztet ze ślimakówMichał Bałazy
Kawior żydowski
Gołąbki ze ślimakiem
Ogród smakówPiotr Bassara
Hiszpańskie ślimakiRafał Bernatowicz
Perwersja szpikowa
Ogród ślimaków
Dekadenckie bliny z kawioremAlbert Bojarowski
Ślimaki w tempurze sezamowejBartosz Budnik
Polędwica z łososia bałtyckiegoAdam Ciupka
Ślimaki w tempurze
Ślimaki w sosie własnymJerzy Czapla
Drink MeloŚlim Drink SoftŚlimPiotr Domański
Miłosne uniesienie
Nieśmiałe pocałunki
Czerwone łożePatryk Dziamski
Zupa ziemniaczana / puree ziemniaczane
Chleb pszenno-orkiszowy ze ślimakami
Mus z pstrąga i ślimaków
Lody grzybowe
Lody z kalafiora z oliwą szczypiorkowąAmin Fakhari
Plate slowly
Incredible saladŁukasz Fulara
Pierś perliczki ze ślimakami
Ślimak z grasicą cielęcą
Polędwiczka z jelenia ze ślimakamiBartosz Gadzina
Wędzone ślimaki
Ślimaki duszone w winiePrzemysław Gąsiorowski
Ciszka kaszubska
Zupa krem z czosnku
Ślimaki smażone z chipsem z jarmużuMichał Gerwatowski
Ślimaki aromatyzowaneKlaudia Głogowska
Prawy do lewegoRobert Głyda
Ślimaki z boczniakiem
Ślimaki z pomidorami koktajlowymi
Wojciech Harapkiewicz
Sałatka ze ślimakówZenon Hołubowski
Pizza
Krem chrzanowy
Bruschetta SpaghettiJakub Jakubowski
Parfait z wątróbek ślimakaRobert Joachimiak-Szpinda
Ślimaki w ziołowo-orzechowej panierceMarcin Kaczmarek-Pielin
Tatar z buraka i ślimaków
Assiette ślimaków
Consomme z ziemniaków z ogniskaWalenty Kania
Ostrygi krakowskiePiotr Klepacz
Ślimaki marynowaneArkadiusz Klimkiewicz
Kurczak kukurydziany
Krem z kapusty czerwonej
Mus ze słonego karmeluŁukasz Konik
Ślimakowe praliny czekoladoweZbigniew Kopycki
Zimny bufet (ślimakowy)Rafał Koziorzemski
Tatar ze ślimakaMarek Kropielnicki
Rilettes z wątróbek ślimaka
Parfait ze ślimakaTomasz Królikowski
Ceviche ze ślimakaTomasz Kupian
Tatar siekanyMalwina Kurlenda
Roladki w cieście ryżowymPrzemysław Kuśnierek
Grillowany stek z tuńczyka
Ślimaki Helix aspersaKrzysztof Leśniewski
Ślimaki na śledziuWojciech Linek
Rosół domowy
Ślimaki, małże i kalmary
Boczek wolno pieczonyRafał Lorenc
Ślimak / kawior / pistacjaDamian Marchlewicz
Marynowane ślimaki
Ślimaki z kaszą gryczanąSebastian Michałczyk
Polędwiczka wieprzowaMateusz Mik
Pampuchy a la burgeryLeszek Murawski
Snails strogonoff
Ślimak na maśleJan Nawrocki
Ślimaki duszone w sosie bordelaiseAnna Niedziałkowska
Smażone ślimaki na szpinakuTomasz Nowak
Wątróbka ze ślimaka
Ślimaki w tempurze
Ślimak flambirowany w żubrówceMaciej Ostrowski i Andrzej Stajer
Tatar z jelenia
Polędwica z dorsza sous-vide
Polędwiczka cielęcaRobert Pęcherzewski
Ślimaki z ąuinoaLech Pluciński
Ślimaki w tempurze estragonowejWojciech Rabiega
Ślimaki w sosie beurre blanc
Ślimaki w cieście czosnkowymMarek Rybacki
Ślimaki z wężymordem
Ślimaki na soczewicyHubert Sanecki i Mateusz Galiszewski
Ślimak w ogródkuJacek Schliske
Ślimak na leśnym runieSebastian „Szromu” Schrom
Konfitowane kacze języki z szafranemSzymon Stach
Ślimaki w formie biszkoptu
Twist ślimaków po burgundzkuRadosław Szczepański
Ślimak na zielonym kruchym cieście
Zielone pierożki ze ślimakiem
Carbonara eon le lumacheMarcin R. Szulżycki
Sznytki z polędwicą wołową
Bun ocPiotr Szymczak
Ślimaki ze szpinakiem
Wędzone ślimakiDaniel Twardo
Pate ze ślimaków
Fondant z białej czekoladyDiana Volokhova
Ślimaczki w ślimakach
Bakłażan ze ślimakiem
Dynia faszerowana ślimakami i kasztanamiEmilia Waśkowicz
Tigres ze ślimakówTomasz Welter
Consomme ze ślimakówBartłomiej Witkowski
Ślimaki, gęś i zielony pieprzMateusz Wojnar
Muszle faszerowane ślimakiem
Ślimaki marynowane w syropie z agawy
Ślimaki w whiskyKrzysztof Zamczyk
Terrina ze ślimaków z borowikami