Warsztaty o substancjach dodatkowych w żywności. 2.11 - żywność dla dorosłych 3.11 - żywność dla dzieci Podczas Warsztatów o jedzeniu dla dzieci pokażę Ci, że serwowanie posiłków dzieciom nie jest wcale trudne, jeśli znasz kilka podstawowych trików. Pogadamy o składach gotowych produktów typu kaszki, słoiczki, chrupki, ciastka oraz lizaki, żelki itp. W trakcie Warsztatów o substancjach dodatkowych pokażę Ci, … Czytaj dalej Food & Health Workshops→
SOBOTA: Wykonamy samodzielnie różne preparaty na zimno i gorąco. Zaprezentuję również aparaturę do przygotowania różnych destylatów w warunkach domowych (destylacja wody, destylacja ziół parą wodną – czyli hydrolat, destylacja wina czyli wydestylowanie alkoholu, itd.). 1. Destylacja – proces destylacji. Opowiem o poszczególnych częściach tego sprzętu i do czego służą, a końcowy efekt procesu zostanie użyty … Czytaj dalej Warsztaty: ekstrakcja ziół alkoholami→
Zapraszamy na rodzinne warsztaty kulinarne! W menu: KUCHNIA UKRAIŃSKA NIEDZIELA | godz. 12:00 | 5 listopada Praska Światoteka, wejście róg Szwedzkiej i Stalowej WSTĘP WOLNY | Zapisy: swiatoteka@serduszko.org.pl Warsztaty odbywają się w ramach projektu TU PRAGA WAW PL
Zapraszamy Państwa na weekend pełen kulinarnych doznań. Pięciu renomowanych szefów kuchni przygotuje dla Państwa na żywo autorskie potrawy! Spędź z Nami ten weekend i daj się ponieść kulinarnej podróży przez festiwal smaków! Czekamy na Ciebie w Hotelu AMAX!
Fermentacja i kiszenie. Zapraszamy na warsztaty na których ukisimy buraki, nastawimy żurek i zrobimy jeszcze kilka nieoczywistych kiszonek. Warsztat prowadzi: Karolina Kudłacik z Pracowni Jajko. Wstęp: 35 zł Obowiązują zapisy.
Serdecznie zapraszamy na niedzielne warsztaty z prymitywnych technik gotowania. Tym razem będziemy gotowac/piec w dole ziemnym. W menu dzikie i uprawne warzywa korzeniowe, drób i owoce. Zapewniamy wszystkie materiały. Większść surowców zdobędziemy w lesie.
W listopadzie w Krakowie odbędzie się wyjątkowe wydarzenie o charakterze filmowo-społecznym: Festiwal Folmowy "Open Eyes To Fair Trade". Podczas dwóch dni festiwalu będzie można obejrzeć krótkometrażowe filmy dokumentalne i krótkie spoty, wziąć udział w warsztatach oraz spotkaniach z ekspertami, będzie można również skosztować produktów Fairtrade. Głównym celem Festiwalu jest popularyzacja idei Sprawiedliwego Handlu i ekonomii … Czytaj dalej Open Eyes to Fair Trade→
W listopadzie we Wrocławiu odbędzie się wyjątkowe wydarzenie o charakterze filmowo-społecznym: Fair Trade Film Festival. Podczas dwóch dni festiwalu będzie można obejrzeć krótkometrażowe filmy dokumentalne i krótkie spoty, wziąć udział w warsztatach oraz spotkaniach z ekspertami, będzie można również skosztować produktów Fairtrade. Głównym celem Festiwalu jest popularyzacja idei Sprawiedliwego Handlu i ekonomii społecznej poprzez krótkie … Czytaj dalej Fair Trade Film Festival we Wrocławiu→
W listopadzie w Warszawie odbędzie się wyjątkowe wydarzenie o charakterze filmowo-społecznym: Fair Trade Film Festival. Podczas dwóch dni festiwalu będzie można obejrzeć krótkometrażowe filmy dokumentalne i krótkie spoty, wziąć udział w warsztatach oraz spotkaniach z ekspertami, będzie można również skosztować produktów Fairtrade. Głównym celem Festiwalu jest popularyzacja idei Sprawiedliwego Handlu i ekonomii społecznej poprzez krótkie … Czytaj dalej Fair Trade Film Festival Warszawa→
Pierogi są znane i lubiane w każdym zakątku Ziemi – także nad Wisłą! Właściwe każdy ma na nie swój własny przepis, a w zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone … Czytaj dalej Festiwal Pierogów Świata vol.2→
Listopad ogłaszamy miesiącem fermentów! Zaczynamy od etnicznych fermentacji. Będzie ostro, słono i słodko. Rozpłyniemy się w meksykańskiej salsie i nauczymy Was, jak sfermentować najlepszy hummus. Nauczymy, jak uwarzyć świetne tepache i co z nim dalej począć. Ukisimy kilka afrykańskich sosów. Usmażymy placki z fermentowanej mąki. Nastawimy ocet, którym raczyli się starożytni w dalekich krajach. I … Czytaj dalej Etnofermenty→
Oleje tłoczone na zimno, octy domowej roboty oraz ich właściwości terapeutyczne- wykład połączony z pokazem i degustacją. Zapraszamy sedecznie na wykład, który poprowadzi Justyna Pargieła z DziczeJemy- Ziołoznawca, pasjonatka dzikiej kuchni i ziół. Od ponad dwudziestu lat jest wegetarianką, prowadzi własny sklep ze zdrową żywnością. Na wykładzie zostanie poruszony temat oleju z czarnuszki, oleju lnianego … Czytaj dalej Oleje tłoczone na zimno, octy domowej roboty→
Prawdziwa cena banana. Co musisz wiedzieć, zanim po niego sięgniesz? Zapraszam na prezentację połączoną z dyskusją i degustacją etycznych bananów oraz kawy i herbaty ze Sprawiedliwego Handlu. (UWAGA, na wydarzenie będą zapisy, szczegóły wkrótce!) Dowiecie się m.in.: - Skąd pochodzą banany, które kupujemy w Polsce? - Banan konwencjonalny, banan organiczny, banan fair trade - czym … Czytaj dalej Prawdziwa cena banana. Co musisz wiedzieć, zanim go kupisz?→
Jest Nam niezmiernie miło zaprosić piwowarów domowych z Bydgoszczy i nie tylko do udziału w pierwszej potyczce piwnej! Potyczki piwne to nasza inicjatywa służąca integracji środowiska piwowarów domowych, pobudzenia ich kreatywności i chęci do eksperymentów, zapoznania konsumentów z bogatym światem piwa. Mamy nadzieję, że te spotkania będą początkiem wielu znajomości, a może i przygody z … Czytaj dalej Piwne potyczki w Kraftodajni! Nudna Belgia? Nie do końca!→
WARSZTATY KULINARNE + JOGA + MASAŻ w Kwaśnym Jabłku. TYSIĄC SMAKÓW JABŁKA - to warsztaty na których poznamy niezliczone możliwości kulinarne jabłek, będziemy wyrabiać chleb, piec ciasta, robić smalec, pasztet, sosy i zupy. Każdy dzień zaczniemy od świeżych soków i skończymy na słodkim deserze. Dopieścimy zmysły, a przy współpracy z Eli i Iwoną również ciała. … Czytaj dalej Joga Jabłka Masaż vol.4→
Kiszonki, octy i oleje to warsztaty praktyczne , podczas których posmakujemy, opowiemy i wytworzymy żywność, która spełnia najwyższe wymagania zdrowego i świeżego pożywienia. Podczas pierwszego bloku zajmiemy się kiszonkami - jedną z najbardziej tradycyjnych metod konserwacji żywności, obok suszenia i solenia. - Dlaczego warto kisić buraki ? - Co nam daje kiszona marchewka ? - … Czytaj dalej Kiszonki, octy i oleje – warsztaty Dziczejemy→
Chcielibyście uprościć swoje życie i ograniczyć ilość generowanych odpadów do minimum, a może macie swoje sprawdzone metody, by wdrażać idee bezodpadowe? Targi Zero Waste to doskonała okazja, by poszerzyć swoją wiedzę w tym temacie, wymieniać doświadczeniami, zaopatrzyć się w domowy kompostownik i inne bezodpadowe niezbędniki. W ramach targów, poza stoiskami, odbywać się będą wykłady, dyskusje, … Czytaj dalej Targi Zero Waste→
Zrób swój prezent dla ukochanej osoby na św.Mokołaja albo pod choinkę!!! Tak tak!! Zrób! A daczego nie?? To wspaniała zabawa i satysfakcja podarować bliskim swój własnoręcznie zrobiony prezent. Bo nikt, jak właśnie my, nie znamy lepiej potrzeb drugiej osoby :) Prezenty, wykonywane samodzielnie, mają tą jedną niezwykłą cechą: że są idealnie dopasowane do tego czego … Czytaj dalej Festiwal Prezentów Świątecznych z Natury→
PROGRAM: 1. Przywitanie uczestników. Rozdanie broszur. Wykład/ wprowadzenie o tym jak zachowuje się organizm w warunkach zagrożenia, w stresie. Jak sobie pomóc w takich warunkach dzikimi roślinami. Będzie o fizycznych i psychicznych aspektach. 2. Warsztaty: a) Dzikie rośliny jadalne: Rozpoznawanie i pozyskiwanie- prezentacja zimowych roślin np.: kory drzew, zimolubne rośliny np: gwiazdnica, kurdybanek. … Czytaj dalej Kuchnia w razie wojny→